Produkcja bimbru

Malowidło na ścianie przedstawia bimbownika wpatrzonego w bimber

Produkcja bimbru

Zamiast w profesjonalnych gorzelniach, można bez trudu stworzyć wysokiej jakości napój alkoholowy również we własnym, domowym zaciszu. Do tego celu nie będziemy potrzebować ani zbyt wielu produktów, ani szczególnie fachowego wyposażenia, czy tym bardziej odpowiednich warunków i dobrego do pędzenia alkoholu środowiska. Zbędny jest nawet wysoki nakład finansowy, czego nie da się zaś powiedzieć o produkcji napojów wyskokowych w gorzelniach z prawdziwego znaczenia. Różnica? Na pewno domowej produkcji bimber po prostu będzie mocniejszy a do tego także i odznacza się on brakiem atestu, więc nie będzie wyrobem 'pewnym' i gruntownie sprawdzonym przed tym, jak zostanie rozlany do kieliszków.

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:

Grafika ukazuje uzależnienie od bimbru

Aspekty prawne produkcji bimbru

Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
Miedziana destylarnia na świeżym powietrzu

Bezpieczeństwo picia bimbru

Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
Małpka patrzy na szklankę gazowanego bimbru

Bimber a zdrowie

Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
Przepiękna flaszka na bimber

Bimber czyli samogon

Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...

Niemniej jednak, wszystkie bimbry własnej produkcji cechują się mniej więcej tymi samymi cechami. Można mówić o tym, iż mają one mało przyjemny aromat, który częstokroć określany jest już na etapie wytwórstwa tego rodzaju alkoholu, jako duszący. Wynika to z faktu, iż mało jest tak zwanej zaprawy, a bardzo wiele spirytusu, co jednocześnie przekłada się na dość intensywny aromat oraz wyrazisty posmak. Bimber mówi się czasem, iż jest alkoholem dla odważnych i nie ma się co dziwić, gdyż zawartość procentowa spirytusu jest tam na poziomie mocno ponad pięćdziesiąt procent. Dodatkowo zdarza się, że produkujący ten napitek na własne potrzeby i indywidualne okazje starają się pobawić smakami, więc zaprawiają bimber sokami – owocowymi z reguły, ale także i wielorakimi mieszankami. Co więcej, bimber tym szlachetniejszy się staje, im dłużej leżakuje- trochę podobnie jak ma to miejsce z winem, więc to również sprawdzony sposób na to, ażeby dopracować smak bimbru.

Beczki z leżakującym bimbrem
Wpis zawdzięczamy: