Od czego zacząć produkcję własnego bimbru?

Bimbrownik w swojej pracowni

Od czego zacząć produkcję własnego bimbru?

Stworzenie swego własnego napoju alkoholowego przede wszystkim powinno wiązać się z tym, że korzystamy z odpowiedniego sprzętu do tego celu przeznaczonego. Mowa tu o specjalistycznej, ale niekoniecznie bardzo mocno rozbudowanej aparaturze technicznej. W szczególności chodzi o to, że tworzenie samogonu wymaga oczyszczonych elementów, aby nie doszło do przeniknięcia do naszego trunku szkodliwych dla ludzkiego organizmu metali ciężkich.

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:

Aspekty prawne produkcji bimbru

Aspekty prawne produkcji bimbru

Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
Bezpieczeństwo picia bimbru

Bezpieczeństwo picia bimbru

Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
Bimber a zdrowie

Bimber a zdrowie

Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
Bimber czyli samogon

Bimber czyli samogon

Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...

W zakresie produkcji własnego bimbru musimy nadmienić, że bardzo ważne jest także skrupulatne opracowanie receptury, bazując przy tym na zacierach typu owocowe soki, melasa, cukier. Nierzadko jako dodatek stanowiący punkt wyjścia bierze się także przykładowo ziemniaki bądź zboże. Nie ma jednego, konkretnego przepisu na zacier do bimbru, jak i jednego trunku, których byłby uznawany za klasyczny typ bimbru. Wszystko uzależnione jest zwłaszcza od tego, co chcemy uzyskać pod kątem smakowym. Warto również nadmienić, że konieczne jest dobranie czystej oraz niezanieczyszczonej niczym wody, jaka koniecznie powinna być pozbawiona chociażby najmniejszej ilości chloru oraz stanowić wodę nieozonowaną.

Na grafice widać standardową bimbrownię

Przeważnie czerpie się ją z górskich potoczków, czy też okolicznego, nieskażonego niczym źródełka, studni przydomowej czy butli z kupną wodą pitną. Nie zaleca się natomiast wykorzystywania wody kranowej, chyba że właściwie przefiltrowanej. Następnie trzeba ją zagotować i odstawić do 'wyleżenia' przez praktycznie dobę. Punkt kolejny to zaś zacier jakiego podstawą mają być drożdże.
Wpis zawdzięczamy: