Historia produkcji samogonów

Jak podawać bimber po staropolsku ?

Historia produkcji samogonów

Jako samogon rozumie się nic innego jak bimber. Jest to jeden z najpowszechniejszych polskich trunków, który opiera się przede wszystkim na wysokiej zawartości procentowej spirytusu. Nasz kraj rozsławił się na cały kontynent właśnie z wytwórstwa tego typu trunku. Jak to się stało, że nasi rodacy wpadli na stworzenie pierwszego samogonu? Więcej w dalszych fragmentach.

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:

Aspekty prawne produkcji bimbru

Aspekty prawne produkcji bimbru

Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
Bezpieczeństwo picia bimbru

Bezpieczeństwo picia bimbru

Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
Bimber a zdrowie

Bimber a zdrowie

Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
Bimber czyli samogon

Bimber czyli samogon

Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...

Bimber stał się bardzo szeroko rozpowszechniony przede wszystkim w okresie wojny światowej i to już tej pierwszej. Wówczas stanowił sposób na zapłacenie za wielorakie towary, czy też usługi. Podobnie bimber potraktowano jako środek płatniczy w okresie międzywojennym, kiedy to brakowało pieniądza w jego tradycyjnej formie. Ekonomicznie okazał się znacznie tańszym rozwiązaniem i wariantem dużo lepszym niż alkoholowe proponowane na ówczesnych targach i bazarach.

Pierwszy prawdziwy polski samogon stworzony został mniej więcej w połowie dziewiętnastego stulecia. Od tego momentu zaczęto masowo produkować bimbry na własny użytek. Niemniej jednak, ze względu na to, jakie były czasy, w II Rzeczypospolitej doszło do surowego karania wszystkich, którzy na własną rękę próbowali stworzyć napój alkoholowy jakim był bimber swojej produkcji. Z czasem zaprzestano tego procesu, a później wznowiono go mniej więcej w okresie PRL. Tak też pozostało po dziś dzień, kiedy to na rynku rozmaitych alkoholi nic nie smakuje tak jak swojej roboty trunek wysokoprocentowy utworzony starannie z własnej aparatury oraz na własny użytek i przez siebie samego.
Wpis zawdzięczamy: