Fermentacja alkoholowa, to rodzaj fermentacji, w czasie której z węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże powstaje etanol i dwutlenek węgla. Oprócz tego powstają również inne produkty uboczne, takie jak np. gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. Innymi produktami ubocznymi są alkohole wyższe i estry, które powodują, iż produkt końcowy ma bukiet smakowo-zapachowy.
Aby fermentacja alkoholowa była udana i powstał napój alkoholowy stosuje się odpowiednie drożdże np. winiarskie lub piwowarskie.
Artykuł dzięki:
Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:
Aspekty prawne produkcji bimbru
Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
PrzeczytajBezpieczeństwo picia bimbru
Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
PrzeczytajBimber a zdrowie
Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
PrzeczytajBimber czyli samogon
Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...
Przeczytaj