Fermentacja alkoholowa

Bimbrownik sprawdza jakość bimbru przykładając kieliszek do oka

Fermentacja alkoholowa, to rodzaj fermentacji, w czasie której z węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże powstaje etanol i dwutlenek węgla. Oprócz tego powstają również inne produkty uboczne, takie jak np. gliceryna, kwas bursztynowy i kwas octowy. Innymi produktami ubocznymi są alkohole wyższe i estry, które powodują, iż produkt końcowy ma bukiet smakowo-zapachowy.

profesjonalna destylarnia w ekskluzywnej bimbrowni

Aby fermentacja alkoholowa była udana i powstał napój alkoholowy stosuje się odpowiednie drożdże np. winiarskie lub piwowarskie.

Artykuł dzięki:

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:

Grafika ukazuje uzależnienie od bimbru

Aspekty prawne produkcji bimbru

Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
Miedziana destylarnia na świeżym powietrzu

Bezpieczeństwo picia bimbru

Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
Małpka patrzy na szklankę gazowanego bimbru

Bimber a zdrowie

Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
Przepiękna flaszka na bimber

Bimber czyli samogon

Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...