Zacier to mieszanina, którą otrzymuje się z zalania wodą roztartych ziarna zboż, melasy lub ziemniaków. Wykonuje się ją w celu poddanie jej fermentacji alkoholowej. W zależności od przeznaczenia wyróżnia się różne rodzaje zacieru – może być zacier do wyrobu piwa lub spirytusu. Przy wyrobie bimbru stosuje się zacier domowy. Jest on wykonany najczęściej z ziemniaków, zboża lub melasy, lecz z dodatkiem cukru lub bardzo słodkich przetworów owocowych, takich jak landrynki, dżemy.

Miedziana destylarnia na świeżym powietrzu

Artykuł dzięki:

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:

Grafika ukazuje uzależnienie od bimbru

Aspekty prawne produkcji bimbru

Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
Przeczytaj
Miedziana destylarnia na świeżym powietrzu

Bezpieczeństwo picia bimbru

Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
Przeczytaj
Małpka patrzy na szklankę gazowanego bimbru

Bimber a zdrowie

Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
Przeczytaj
Przepiękna flaszka na bimber

Bimber czyli samogon

Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...
Przeczytaj