Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. Niemniej jednak nie oznacza to, że wszystkie robione indywidualnie produkty tego rodzaju należy wrzucać masowo do jednego wora. W grę wchodzi między innymi wysokiej jakości samogon, który robiony jest na bazie zacieru z własnoręcznie uprawianych ziemniaków czy zboża, jak także z zaciery melasowej, cukrowej itd. Niemniej jednak nie zapominajmy, że co by nie było – i tak jest to produkt bazujący na bardzo naturalnych składnikach ale bez profesjonalnego przygotowania. W praktyce to oznacza, że nie jest trudno zrobić coś nie tak i otrzymać wyrób, który będzie nieco mniej wartościowy, albo zbyt intensywny, prowadząc na przykład do szybszego upojenia alkoholowego czy wywołujący zatrucie pokarmowe. Nie jest to jednak z każdym jednym wyrobem tego rodzaju.
Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:
[the-post-grid id="224" title="bimbrunio"]
Picie samogonu wcale nie musi być szkodliwe. Warto jednak korzystać podczas samodzielnego tworzenia tego typu napitków z wyłącznie sprawdzonych receptur. Bimber posiada w większości przypadków dużo ponad pięćdziesiąt procent etylowego alkoholu, ale tez może mieć metale ciężkie, jeśli nie zatroszczymy się o właściwe przygotowanie do jego przygotowywania aparatury. Warto zatem najpierw gruntownie oczyścić wszystko, z czego zamierzamy skorzystać do pędzenia samogonu. Bimber niemniej jednak może smakować dużo lepiej niż nawet smakowe wódki dostępne w sklepach monopolowych, co wiąże się z faktem, iż samodzielnie możemy eksperymentować z aromatami i smakami, wybierając swoje ulubione zaciery na przykład bazujące na sokach owocowych.
Wpis zawdzięczamy: