Produkcja bimbru

Malowidło na ścianie przedstawia bimbownika wpatrzonego w bimber
Categories:Bimber

Zamiast w profesjonalnych gorzelniach, można bez trudu stworzyć wysokiej jakości napój alkoholowy również we własnym, domowym zaciszu. Do tego celu nie będziemy potrzebować ani zbyt wielu produktów, ani szczególnie fachowego wyposażenia, czy tym bardziej odpowiednich warunków i dobrego do pędzenia alkoholu środowiska. Zbędny jest nawet wysoki nakład finansowy, czego nie da się zaś powiedzieć o produkcji napojów wyskokowych w gorzelniach z prawdziwego znaczenia. Różnica? Na pewno domowej produkcji bimber po prostu będzie mocniejszy a do tego także i odznacza się on brakiem atestu, więc nie będzie wyrobem „pewnym” i gruntownie sprawdzonym przed tym, jak zostanie rozlany do kieliszków.

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:
[the-post-grid id="224" title="bimbrunio"]

Niemniej jednak, wszystkie bimbry własnej produkcji cechują się mniej więcej tymi samymi cechami. Można mówić o tym, iż mają one mało przyjemny aromat, który częstokroć określany jest już na etapie wytwórstwa tego rodzaju alkoholu, jako duszący. Wynika to z faktu, iż mało jest tak zwanej zaprawy, a bardzo wiele spirytusu, co jednocześnie przekłada się na dość intensywny aromat oraz wyrazisty posmak. Bimber mówi się czasem, iż jest alkoholem dla odważnych i nie ma się co dziwić, gdyż zawartość procentowa spirytusu jest tam na poziomie mocno ponad pięćdziesiąt procent. Dodatkowo zdarza się, że produkujący ten napitek na własne potrzeby i indywidualne okazje starają się pobawić smakami, więc zaprawiają bimber sokami – owocowymi z reguły, ale także i wielorakimi mieszankami. Co więcej, bimber tym szlachetniejszy się staje, im dłużej leżakuje- trochę podobnie jak ma to miejsce z winem, więc to również sprawdzony sposób na to, ażeby dopracować smak bimbru.

Beczki z leżakującym bimbrem
Wpis zawdzięczamy: