Bimber – proces produkcyjny

Kiedy chcesz stworzyć mocnych alkohol, jaki będzie dużo bardziej intensywny i wyrazisty w swym charakterystycznym posmaku niż przykładowo równie szeroko rozpowszechnione w zakresie produkcji własnej likiery, warto sięgnąć po bimber. Jego wytwórstwo wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się to wydawać, ale na pewno to dużo tańszy wyrób alkoholowy niż wszelakie gotowe produkty jakie nabywamy ze sklepów monopolowych, stanowiące wyroby przemysłowych gorzelni. Jak zatem robi się klasyczny bimber oraz czym się on cechuje? Jakie charakterystyczne ma cechy wyróżniające go na tle szeregu innych wyrobów alkoholowych samodzielnego wykonania? Dowiesz się tego po lekturze dalszych fragmentów. Zachęcamy do poczytania.

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:

Grafika ukazuje uzależnienie od bimbru

Aspekty prawne produkcji bimbru

Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
Przeczytaj
Miedziana destylarnia na świeżym powietrzu

Bezpieczeństwo picia bimbru

Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
Przeczytaj
Małpka patrzy na szklankę gazowanego bimbru

Bimber a zdrowie

Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
Przeczytaj
Przepiękna flaszka na bimber

Bimber czyli samogon

Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...
Przeczytaj

W zakresie wytwórstwa bimbru na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, iż jest to alkohol mocny. Nie da się ukryć, że pod kątem zawartości procentowej spirytusu na jakim bazują receptury nawet najsłabszych bimbrów, o ile o bimbrze można w ogóle mówić w kategorii trunków słabych, pozostawia on nalewki daleko w tyle. Opisywany tu bimber bazuje na rozmaitych zaprawach. W trakcie produkcji napojów klasycznych wyskokowych typu chociażby wódka jaka robiona jest w profesjonalnych przemysłowych gorzelniach, w grę wchodzi dużo różnych dodatków, ale one wszystkie są raczej wysokiej jakości produktami. Nie jest tak już z kolei przy wytwórstwie bimbru, gdzie dodatkiem może być przykładowo ziemniak, albo zaprawę robi się na bazie melasy czy cukru. Bimber cechuje się także dość nieprzyjemnym zapachem.
Wpis zawdzięczamy: