Z czego produkowany jest bimber?

Bimbrownik sprawdza jakość bimbru przykładając kieliszek do oka

Z czego produkowany jest bimber?

Bimber zwany także samogonem czy też księżycówką okazuje się jednym z najpowszechniejszych produktów w naszym kraju, które nasi rodacy decydują się produkować samodzielnie i na własny użytek. Wiąże się to z wieloma względami, o których postaramy się wspomnieć nieco szerzej w dalszych fragmentach.

Poczytaj więcej na inne tematy związane z bimbrem tutaj:

Aspekty prawne produkcji bimbru

Aspekty prawne produkcji bimbru

Żeby była opcja sprzedaży napoju wyskokowego na terenie naszego kraju, niezbędne okazuje się być ...
Bezpieczeństwo picia bimbru

Bezpieczeństwo picia bimbru

Bimber jest określany jako samogon, albo księżycówka. To nic innego jak wyskokowy napój na ...
Bimber a zdrowie

Bimber a zdrowie

Wielu jest zdania, że picie bimbru może pociągać za sobą zabójcze dla organizmu skutki. ...
Bimber czyli samogon

Bimber czyli samogon

Powstawanie bimbru jest równoznaczne z popularnym pędzeniem samogonu, czy też jak kto woli z ...

Po pierwsze, bimber stanowi bardzo dobrej jakości produkt, bo wiemy z czego go zrobiliśmy własnoręcznie, więc nie da się ukryć, że mamy pewność, co do tego, co pijemy. Z drugiej jednak strony niektórzy stawiają ten trunek pod wielkim znakiem zapytania, uważając, że skoro nie został gruntownie sprawdzony, może być szkodliwy i zagrażający zdrowiu. Niekiedy może i tak, ale większość bimbrów robionych jest na naturalnych produktach zacierowych stanowiących nastaw i bazę wyjściową do wytwórstwa omawianego tu typu trunku alkoholowego. W szczególności chodzi tu o bimber jaki jest tworzony na podstawie soków owocowych, czy też buraków cukrowych, zboża, kukurydzy oraz cukrów. Napoje tego typu przede wszystkim powinny być regulowane pod kątem wysokości procentowej ich zawartości spirytusu. Jako napój etylowy nie są one jednakże dopuszczalne do użytku masowego i można nabawić się poważnych problemów z prawem zabierając się za produkcję nielegalną co by nie było tego typu samogonów. Bimber jest przede wszystkim poddawany destylacji, a także może być ponownie poddawany rektyfikacji. Niemniej jednak jeżeli nie jest rektyfikowany na nowo, jego moc mieści się z reguły w bardzo szerokim wachlarzu to jest między trzydzieści a dziewięćdziesiąt procent. Ma sporo nieprzyjemnego zapachu, bardzo duszącego i odurzającego. Dodatkowo, jest bezbarwny kolorystycznie a także bazuje na długim leżakowaniu jak wino- im dłużej, tym lepsze rezultaty i do tego wyższa jakość bimbru.
Wpis zawdzięczamy: